van beter tot goed bewegen

Beter bewegen begint bij Fysiek de Baas.

In de oefenruimte van de praktijk hebben we een televisie scherm hangen. Deze staat meestal op Eurosport. Het is erg inspirerend om die topsporters te zien. Soms komen er fragmenten voorbij van de trainingen van deze topsporters.

Tijdens die trainingen, bij welke sport dan ook, zien we duidelijk dat techniektraining belangrijk is. Deze topsporters zijn steeds bezig de verschillende delen van hun sport te verbeteren. Dit doen ze door deze bewegingen op te knippen in kleine deel bewegingen en die dan te optimaliseren.

Normaal bewegen

Ook de gewone sporter of zelfs alle dagelijkse bewegingen heeft baat bij een goede techniek van bewegen. Want zodra de beweging moeilijker wordt ontstaat er een compensatie beweging. De compensatie maakt de uiteindelijke beweging vaak wel mogelijk, maar dan via een omweg of met gebruik van extra spieraanspanning.

En dat maakt dat er blessures ontstaan of onderhouden worden. Deze compensatie bewegingen kosten namelijk erg veel energie voor de spieren die bij een goede techniek niets hoeven te doen. Deze spieren raken dan overbelast.

Compensatiemechanisme

Het ontstaan van zo’n compensatie mechanisme gebeurt heel makkelijk en vaak ongemerkt. Het lichaam doet dit als iets te zwaar lijkt te worden of als de ‘goede beweging’ gevoelig is. De weg van de minste weerstand is dan snel gekozen.

Maar door deze techniekfouten ontstaat echter snel een fout in bewegen. Bij gooien wordt bijvoorbeeld teveel vanuit het schoudergewricht gedaan. Bij fitness wordt er snel in de rug gehangen, dit geeft een hoge kans op lage rugklachten. Bij lopen zien we vaak het modellenloopje; men gaat in de heupen hangen. Er ontstaat een waggelpatroon en de bilspieren verslappen.

Fysiotherapie

Gelukkig zijn wij fysiotherapeuten erg goed in het opsporen van de techniek fouten en in het trainen van de juiste spieren. Dus weg met dat compensatie systeem.


Beter bewegen, bewegingen optimaliseren en trainen! Dat kan bij Fysiek de Baas.

Bel, om je bewegingen te optimaliseren, met 050 3090599. 

Plaats jouw reactie
Uw voor- en achternaam
E-mailadres
Reactie
Waar bent u naar op zoek?
naar boven