Nekklachten

Oefeningen om te doen bij nekklachten

Nekklachten zijn ingewikkeld. De één kan zijn hoofd niet draaien, de ander krijgt er hoofdpijn van, een volgende heeft vooral pijn tussen de schouderbladen. En bij dikke pech; alles tegelijk.

Omdat nekklachten in zoveel verschillende varianten voorkomen is het omschrijven van DE oefening  voor nekklachten erg ingewikkeld.

Ik zal de oefeningen uitleggen die we veel meegeven.  Voor alle hierboven genoemde problemen geef ik een oefenvorm. Iedereen kan ze allemaal doen; want ze helpen meestal voor alle nekklachten.

Blijf bij alle oefeningen altijd binnen de pijngrens. Beweeg rustig en beheerst.

Oefening 1:  om de beweeglijkheid van de nek te bevorderen.

 • Ga goed rechtop zitten, liefst niet gesteund tegen de rugleuning. Zit met zo ontspannen mogelijke schouder en leg de handen ontspannen in de schoot.

Draai nu rustig het hoofd een keer of 10 naar links en naar rechts. Probeer daarbij de neus in het horizontale vlak te houden.

 • Ga weer in de begin positie zitten en kijk nu rustig naar beneden en naar boven.  Probeer daarbij de kin een beetje in te houden (maak een onderkin bij het omlaag kijken).

 

Oefening 2: om de spieren van de nek wat te rekken.

 • Ga goed rechtop zitten, zoals bij oefening 1.
 • Laat nu rustig het oor naar de schouder zakken. Let op dat je de schouder laag en ontspannen houdt (ook de andere kant!).
  Nu voel je rek aan de andere kant.
 • Wissel na 15 rustige tellen van kant. Denk ook nu weer aan ontspanning!
 • Probeer dezelfde oefening nog eens; maar kijk dan wat meer onder de oksel, schouders laag houden en de neus richting de oksel draaien.

 

Oefening 3: om de beweeglijkheid van de bovenste borstwervelkolom wat te verbeteren. Hierdoor draait de nek wat soepeler.

 • Ga op een stoel zitten die de rug goed ondersteund tot  de schouderbladen.
 • Leg de handen, met de vingers gevouwen in de nek. De ellebogen gaan onder de kin door bij elkaar. Op deze manier is de nek gesteund tijdens de oefening.
 • Breng nu de ellebogen naar boven, zo dat de bovenrug achterover buigt. Druk daarbij de onderrug goed tegen de stoelleuning.
 • Je kan, door steeds iets naar beneden te zakken, dit  herhalen met een wervelniveau hoger.  Ga tot de vingers.

Oefening 3 beweeglijkheid van de nek.Nek oefeningen eindpositie

Het zijn soms lastige oefeningen. Bij twijfel over de uitvoering, voel je vrij om te bellen voor een afspraak. Dan bespreken we je nekklachten en hoe de oefeningen moeten.   Telefoonnummer; 0503090599.
Onthoudt dat je nooit moet oefenen met pijn. Beweeg altijd binnen de pijngrens!

 

 

 

Plaats jouw reactie
Uw voor- en achternaam
E-mailadres
Reactie
Waar bent u naar op zoek?
naar boven