Lage rugklachten. En dan ???

Lage rugklachten. En dan ???

Opstaan uit de stoel. Je sokken aantrekken. Even wat oprapen van de vloer. Het lijkt zo makkelijk.  Maar als je last van je rug hebt lijkt het soms wel een onmogelijke opgave.  Of het lukt je met veel pijn en moeite en allerlei gekke manoeuvres.

En dan ?
Meestal ontstaat zo’n rugpijn geleidelijk,of je voelt het al een poosje aankomen en BAM, ineens is het daar.  En dan? Huisarts? Fysiotherapeut? Rust? Of juist bewegen ? 
In deze blog geven wij een paar tips. Houden de klachten aan, of heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen: 
BEL DAN VOOR OVERLEG of voor een AFSPRAAK.

Meestal is binnen de pijngrens BLIJVEN bewegen het eerste advies dat wij meegeven. Hoe klein die bewegingen ook zijn. Doe ze wel.  Maar forceer niets.
Ook afwisselen tussen wandelen, zitten, liggen en staan is een veel gegeven advies. Niet te lang in dezelfde houding blijven. 
Vaak lijkt het alsof krom zitten het prettigst voelt, maar toch adviseren wij om juist zo rechtop  mogelijk te zitten.  Dit doe je door de billen goed achterin de stoel te plaatsen en eventueel ter hoogte van de broekriem  een opgerold handdoekje in de rug te leggen.

Als je op de punt van de stoel gaat zitten en probeert om de onderrug heel rustig hol en bol te maken (het bekken kantelen) krijg je, heel lokaal, weer wat meer beweging in de spieren en gewrichten van de onderrug.  Vaak is deze beweging in het begin wat gevoelig, maar door rustig door te gaan met bewegen (binnen de pijngrens!) zal deze beweging steeds wat makkelijker worden.

Verwen de onderrug ook eens met een lekker warme hittepit of warmwaterzak/kruik. Leg deze op de pijnlijke spieren en ontspan. Zorg daarbij wel voor een prettige pijnvrije houding. Herhaal dit regelmatig.

Voorkomen is beter dan genezen. Dus blijf altijd goed letten op een juiste houding. 

Plaats jouw reactie
Uw voor- en achternaam
E-mailadres
Reactie
Waar bent u naar op zoek?
naar boven