Het schouder complex

Een ingewikkeld complex simpel uitgelegd.

De schouder lijkt niet zo’n ingewikkeld gewricht, je arm zit toch gewoon aan je romp vast. Maar ondertussen is het een heel complex geheel.

Ik leg het vaak uit in de praktijk en dus leek het mij een mooi onderwerp voor  een blogje. Een klein stukje van het schoudercomplex uitgelegd :


De arm hangt aan het schouderblad en wordt daar met banden en spieren tegenaan gehouden.  Deze spieren lopen van je bovenarm naar het schouderblad of de ribbenkast. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de schouder. 
Een deel van deze spieren is er om kracht te leveren en de arm te bewegen. Een ander deel is ervoor om stabiliteit te geven aan de schouder en deze spieren zorgen ervoor dat je gecontroleerd je arm kan bewegen.


Ik vind het wel te vergelijken met de teugels van een paard. Als je aan de ene kant trekt gaat het paard die kant op. Maar lukt het je om de teugels beide in de goede spanning te houden, dan loopt het paard mooi rechtdoor.


Zo werkt het bij de schouder ook; is er, om welke reden dan ook, een te hoge spierspanning ergens dan zal de schouder niet meer “mooi lopen”.  Als dit een poosje zo blijft krijg je schouderklachten. Deze worden vaak gevoeld in de bovenarm, net onder de schoudertop.

Dit is dan weer te vergelijken met een scheef hangende deur; dit geeft niet direct een kras op de vloer, maar blijft de deur een poosje scheef hangen dan ontstaat deze kras vanzelf.  De deur weer recht hangen lijkt dan de oplossing.

Ook in de  schouder is het herstellen van de disbalans vaak de oplossing. De juiste spieren weer ontspannen, de beweeglijkheid weer verbeteren. En het schoudercomplex weer opnieuw uitlijnen. In onze praktijk zien we gelukkig heel vaak dat mensen weer met twee ontspannen schouder afscheid nemen!

Heb je ook schouderklachten of heb je vragen over je schouder. Neem contact op of bel met 0503090599.

Plaats jouw reactie
Uw voor- en achternaam
E-mailadres
Reactie
Waar bent u naar op zoek?
naar boven