Goed zitten. Hoe doe ik dat ?

Een goede zithouding is aan te leren.

Regelmatig krijgen we in de praktijk te maken met patiënten met lage rug- of nekklachten. Veel van deze klachten zijn te corrigeren door een iets andere houding aan te leren. Maar hoe moet dit nou eigenlijk, goed zitten ?  En hoe leer je jezelf een andere houding aan ?

 Jezelf een andere houding aanleren begint met bewust worden.  Kom er eerst maar eens achter waar het anders kan.  Zit je met je neus op het beeldscherm ? Of lekker onderuit gezakt op je stoel?  Zit je met je billen achterin de stoel of juist op het puntje ?

Als je dan weet waar het “mis” gaat, komt het moment dat je jezelf er steeds op betrapt dat je het “net niet goed” doet.  Dat je met een bolle rug  zit of met je hoofd ongeveer voor je romp.
Dat is het moment om je houding te corrigeren. Elke keer weer opnieuw, totdat je opeens merkt dat je het vanzelf goed doet (dit kan wel een poos duren! Wel zeker 6 weken).
jezelf iets aanleren begint met bewust worden

Een correcte zithouding

Een correcte zit houding is er één waarbij je begint met twee voeten goed op de grond. De knieën hebben een hoek van  ongeveer 90 graden. De heupen ook.  Dan goed op twee billen zitten en de rug goed strekken.  Als je dan goed met de borst vooruit gaat zitten komt het hoofd vanzelf netjes bovenop de nek.

Zorg dat je comfortabel zit en met zoveel mogelijk ondersteuning in de rug.

Maar vooral; zorg dat je niet te lang achter elkaar zit. Probeer niet langer dan 20 minuten achter elkaar te zitten. Dus haal regelmatig een glaasje water, ga staand telefoneren of loop even naar de printer. 

Bij vragen over je zithouding of om de puntjes op de -i- te zetten, bel ons voor een afspraak! /contact

Plaats jouw reactie
Uw voor- en achternaam
E-mailadres
Reactie
Waar bent u naar op zoek?
naar boven